Kulinārijas meistarnīcas

 

Sviesta kulšana un sūkalu izmantošana

No seniem laikiem piens un maize nemainīgi ieņēmuši īpašu vietu cilvēku uzturā. Darbnīcā varēs sakult sviestu, pagaršot īstas paniņas un uzzināt, kas jādara, lai meitām būtu baltāka mute. Apmeklētāji iepazīsies un paši darbosies ar senajiem sviesta darināšanas rīkiem.

Lai akcentētu, ka kādreiz izmantoja it visu, arī blakusproduktus, tad varēs uzzināt, kā izmantot no sviesta gatavošanas pāri palikušās sūkalas – spēka pienu.

Siera siešana

Siers ir īsts mūsu tautas nacionālais produkts, tas saglabājis savu lomu līdz mūsdienām. Katra saimniece to gatavo pēc savas receptes, bet pamatos tā tehnoloģija caur gadsimtiem nav mainījusies. Apmeklētāji iepazīsies ar siera gatavošanas noslēpumiem.

Zemes krāsns veidošana un zivs gatavošana

Zemes krāsnis sendienās bija ļoti izplatīts un ērts ēdiena gatavošanas veids. To varēja veikt jebkurā vietā – dzīvesvietā, upes vai ezera krastā, kā arī dodoties tālākos pārgājienos. Zivis šādās zemes krāsnīs pagatavojas ātri 20-30 minūtēs, bija garšīgas (ar zālītēm) un labs uzturvielu avots.

Karašu cepšana māla krāsnī

Maizes krāsns visos laikos bijusi virtuves sirds. Ap to pulcējas sievas, iejauc mīklu, aprunā notikumus un cep maizi. Arī Valmiermuižā ir izveidota maizes krāsns no māla kleķa. Apmeklētājiem būs iespēja pašiem iemēģināt roku karašu cepšanā pēc senām metodēm.

Senā alus darbnīca

Alus ir viens no senākajiem dzērieniem, kas iecienīts gan ikdienā, gan svētkos. Darbnīcā būs iespējams redzēt senos alus brūvēšanas instrumentus, izmēģināt malt iesalu, kā arī sekot līdzi alus tapšanas procesiem. Interesenti varēs arī nogaršot, kā šāds alus garšo.

Kulinārās meistardarbnīcas norisināsies „Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam” līdzfinansēta projekta „Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana” („Livonijas kulinārais ceļš”) ietvaros.

Rīko

Atbalsta